Egyre kevesebb hitelt vesznek fel a magyarok

Egyre kevesebb hitelt vesznek fel a magyarok

2023-01-23 17:13:09

Egyre kevesebb hitelt vesznek fel a magyarok


A 2022-es év nem csak az ingatlan-, de a hitelpiacon is hullámzó teljesítményt hozott. A Credipass becslése szerint tavaly több mint 1.200 milliárd forint értékben helyeztek ki hitelt a pénzintézetek. Az átlagos hitelnagyság régiótól függően 6-18 százalékkal csökkent az év elejéhez képest, a még biztosan elérhető állami támogatásokat kihasználó hitelfelvevők aránya az év végi hajrában megközelítette a második negyedéves szintet. A december utolsó napjaiban bejelentett megmaradó állami támogatások pozitív üzenete biztonságot és kiszámíthatóságot prognosztizál a 2023-as hitelpiac számára.

Az MNB tényadatai és a Credipass utolsó havi becslése alapján 2022-ben összesen több mint 1.200 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon, ami a 2021-es rekordévnél 100 milliárddal csekélyebb volument jelent. „Ahogy az ingatlanpiacon, úgy a jelzáloghitel-piacon is a tavalyi év elején tapasztalható szárnyalás fokozatosan egyre alacsonyabb intenzitásra váltott. A gazdasági bizonytalanság és az emelkedő kamatkörnyezet nem kedvezett a hitelfelvételi kedvnek, de a megmaradó állami támogatások kapaszkodót nyújtanak a hitelpiac számára az idei évben.” – kezdte Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

„Az utolsó negyedéves hajrában, vélhetően a családokat segítő otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatos bizonytalanság miatt megnövekedett a kedvezményeket még biztosan kihasználó hitelfelvevők aránya.” – folytatta a szakértő. A vidéki ingatlantranzakciós adatokat vizsgálva emelkedett a hitelügyletek mellé beadott CSOK igények aránya az előző negyedévhez képest. Kelet- és Nyugat-Magyarországon a hitelügyletek 32,4-32,9%-hoz csatoltak CSOK igénylést, míg Budapesten ez az arány 18,9%-ról 18,8%-ra mérséklődött. Az országos megoszlás azonban az előző negyedévi 23,1%-ról 24,7%-ra nőtt.

2022 utolsó negyedévében az ingatlanvásárlás céljából szerződő ügyfelek az emelkedő kamatkörnyezetben a biztonság és a kiszámíthatóság mellett tették le voksukat. A korábbi negyedévekhez hasonlóan ezúttal sem szerződtek az ügyfelek 5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitelre. Továbbra is a legalább 10 évig fix kamatozású hitelek aránya a legmagasabb, Budapesten 85, nyugaton 86, keleten azonban 8 százalékponttal, 76%-ra csökkent. A keleti régióban népszerűbbek lettek a legalább 5, de kevesebb, mint 10 éves kamatperiódusú hitelek, arányuk a korábbi 16%-ról 24%-ra emelkedett 2022 harmadik negyedévéhez mérten.

A futamidőt tekintve 2022 harmadik negyedévével megegyezően a jelzáloghitelt igénylők a legnagyobb arányban 20 éves kifutással kalkulálnak ügyletükhöz régiótól függetlenül. A fővárosban az előző negyedévhez képest 7 százalékra mérséklődött a 10 és 15 évre szóló ügyletek aránya, ez a csökkenő tendencia a nyugat-magyarországi hitelek esetében is megfigyelhető. A keleti megyékben 11 százalékponttal, 20%-ra emelkedett a 25 éves futamidőre felvett hitelek aránya, így mérsékelve a havi törlesztő összegének nagyságát.

2022 negyedik negyedévében a fővárosi hitelfelvevők azonos arányban szerződtek 20 millió forint feletti és 10-15 millió Ft közötti értékben (34%). A vidéki jelzáloghitel-piacon ugyanakkor a 10-15 millió Ft közötti kategória volt a legnépszerűbb, keleten az ügyfelek 46, nyugaton 35%-a igényelt ilyen konstrukciójú hitelt.

A 2022-es év során egyre kevesebb összegű kölcsönre vállalkoztak az ügyfelek, az átlagos hitelnagyság Nyugat-Magyarország kivételével az ország minden területén csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. Budapesten így már alig haladta meg a felvett hitelösszegek átlagos értéke a 17, keleten pedig a 11 millió forintot. Nyugat-Magyarországon minimálisan többet, átlagosan 14,4 millió forint hitelt vettek fel az igénylők 2022 negyedik negyedévében.