Ezeknél a bankoknál igényelhetnek lakáshitelt a fiatalok 10 százalékos önerővel

Ezeknél a bankoknál igényelhetnek lakáshitelt a fiatalok 10 százalékos önerővel

2024-01-31 13:55:11

Ezeknél a bankoknál igényelhetnek lakáshitelt a fiatalok 10 százalékos önerővel


Az éledező lakáshitel- és ingatlanpiacon idén már megjelenhetnek a vevői oldalon azok, akik megfelelő jövedelem mellett mindössze 10 százalékos saját erővel szeretnének lakást vásárolni. A lehetőség a gyermekvállalást tervező CSOK Pluszt igénylő házaspárok számára is elérhető, és minden első lakást vásárló, legfeljebb 41 éves hiteligénylő számára nyitva lesz. A money.hu utánajárt, hogy hol tartanak a bankok a 10 százalékos saját erővel igényelhető lakáshitelek bevezetésével. Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az ingatlan.com adatai szerint a lakáspiaci kínálatban mennyibe kerülnek azok a lakások, amelyek népszerűek lehetnek a 10 százalékos saját erővel rendelkező vásárlók számára.


Azért még ne rohanjunk holnap a bankba

“Új piacról beszélhetünk, mert általánosságban a 20 százalékos önerő a minimális elvárás, ám a jogszabályok ma már lehetővé teszik, hogy a feltételeket teljesítő és megfelelő jövedelemmel rendelkező vevőjelöltek 10 százalék önerő felmutatásával is vehessenek fel lakáshitelt. Ugyanakkor azt is lényeges tisztázni, hogy bár a jogszabályok lehetővé teszik, a bankok nem kötelesek kínálni 10 százalékos saját erővel igényelhető lakáshiteleket. Másképp fogalmazva, szigorúbb kritériumokat is alkalmazhatnak” – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Hozzátette: “A money.hu információi alapján 10 százalékos önerővel igényelhető lakáshitel egyelőre a K&H Banknál és az Erste Banknál érhető el, de más pénzintézeteknél – többek között az MBH, CIB és UniCredit Banknál – is folyamatban az első lakásvásárló fiatalokat célzó hitelajánlatok kidolgozása. Előbb-utóbb valószínűleg minden banknál elérhető lesz a 10 százalékos önerővel igényelhető lakáshitel. A hitelintézeteknek azonban a saját működési folyamataikat is finomhangolniuk kell, hogy megfeleljenek a jogszabályoknak, és ne vállaljanak túl nagy kockázatot a hitelezéssel. Ez viszont időbe telik, ami miatt 2024 első heteiben a fiatalok nem mindenhol tudnak élni ezzel a lehetőséggel” – fogalmazott Korponai Levente.

Feltételek és budapesti árkörkép

A 10 százalékos saját erővel kínált lakáshiteleknél kiemelten fontos kritérium lesz a jövedelem, hiszen a kisebb önerő nagyobb hitelösszeget is jelent majd, amelynek törlesztője bele kell férjen a jövedelembe. “Emellett a fedezeten, azaz a lakóingatlan értékén is sok múlik. Az újszerű és felújított lakások ezért megfelelő fedezetet jelenthetnek. Arra számítunk, hogy elsősorban a 45 millió forintnál olcsóbb jó állapotú és kedvező lokációjú fővárosi tégla- és panellakások lesznek népszerűek az első lakásukat megvásárló fiatalok körében” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.


Első lakásvásárlás 10 százalékos önrésszel

Igénylőre vonatkozó feltételek

Image





  • 41 évnél legyen fiatalabb az igénylés időpontjában

  • Nem rendelkezett lakásban 50%-nál nagyobb tulajdonrésszel, vagy csak olyan ingatlanban rendelkezett tulajdonjoggal, ami jogszabályon alapuló haszonélvezettel terhelt

  • Az adóstársaknak is meg kell felelnie a fenti feltételeknek


Legalább 10 évre fixált kamatozású hitel esetén a törlesztőrészlet nem lehet nagyobb a


  • 600 ezer forintnál alacsonyabb jövedelem 50%-ánál

  • 600 ezer forintnál magasabb jövedelem 60%-ánál

Image

Legalább 10 évre fixált kamatozású hitel esetén a törlesztőrészlet nem lehet nagyobb a


  • 600 ezer forintnál alacsonyabb jövedelem 50%-ánál

  • 600 ezer forintnál magasabb jövedelem 60%-ánál

Image



Az ingatlan.com adatai szerint összesen Budapesten ötezer ilyen lakás szerepelt a kínálatban január közepén. “Az átlagos négyzetméteráruk 884 ezer forint, de a városrészek között nagy a szórás, hiszen 428 és 1,9 millió forint között mozognak az árak. A legtöbb 45 millió alatti, újszerű, felújított lakás a VIII. kerületben található, ezeknél az átlagos négyzetméterár 904 ezer forint. A városrészeket tekintve a legtöbb, fiatalok körében népszerű lakás a VII. kerületi Külső-Erzsébetvárosban található, ahol több mint 170 jó állapotú és 45 millió forintnál olcsóbb lakásból válogathatnak. A kínálat alapján dobogós még a XIII. kerületi Angyalföld 150 lakással és a XX. kerületi Erzsébetfalva, ahol több mint 140 ilyen lakást értékesítenek, amelyek ráadásul legolcsóbb négyzetméterárral is rendelkeznek. Erzsébetvárosban a négyzetméterárak középértéke a vizsgált ingatlanok körében 727 ezer forint. A legkedvezőbb négyzetméterárakkal rendelkező városrészek közé tartozik a Kispesti Lakótelep 733 ezer forintos és a X. kerületi Óhegy 750 ezer forintos négyzetméterenkénti árral” – ismertette az adatokat Balogh László.

Közölte azt is, hogy a szóban forgó lakások jelentős része a fiatalok számára első lakásnak jó alternatívát jelentenek. Fekvésük, állapotuk miatt a jövőben jó esély van arra, hogy növekedjen az értékük, és kereslet szinte mindig lesz irántuk, ami egy továbbköltözés esetén szintén fontos szempont.

A money.hu (korábbi nevén Bankráció) Magyarország első hitelösszehasonlító oldala, az ingatlan.com csoport tagja. Több mint 10 éve segít az embereknek pénzügyi céljaik megvalósításában, legyen az a megfelelő hitel vagy egy testreszabottabb bankszámla kiválasztása. Ingyenesen és regisztráció nélkül nyújt objektív összehasonlítást a különböző pénzügyi termékekről. Célja, hogy független és etikus szereplőként egyszerűbbé tegye a pénzügyi döntéseket.




























45 millió forintnál olcsóbb, újszerű, felújított és jó állapotú eladó lakások legnagyobb kínálatával rendelkező budapesti városrészek az ingatlan.com adatai alapján

600650700750800850900950100010501100115028.029.030.031.032.033.034.035.036.037.038.039.040.0Négyzetméterárak középértékeLakásárak középértéke (millió Ft)Erzsébetfalva (XX.)

Kispesti lakótelep (XIX.)

Óhegy (X.)

Újpest (IV.)

Újpalota (XV.)

Rákospalota (XV.)

Magdolnanegyed (VIII.)

Alsórákos (XIV.)

Orczynegyed (VIII.)

Ligetváros (VII.)

Angyalföld (XIII.)

Külső-Erzsébetváros (VII.)

Középső-Erzsébetváros (VII.)

Lőportárdűlő (XIII.)

Külső-Terézváros (VI.)






Lorem ipsum dolor 













Nullam laoreet sed eros eu viverra. Morbi id venenatis tortor, ultricies venenatis felis. In imperdiet metus orci, sit amet tempor risus tristique quis. Suspendisse sollicitudin dui id velit feugiat convallis.