Hitelkamatok: a plafontól van még lejjebb

Hitelkamatok: a plafontól van még lejjebb

2024-02-02 12:02:33

Hitelkamatok: a plafontól van még lejjebb


A bankok többsége a januári kamatplafonos csökkentés után február elején változatlanul hagyta a lakáshitelei árát, két nagybank azonban még vágott annyit, hogy a legolcsóbbak közé kerüljön. A személyi kölcsönöknél egyre gyakrabban futhatunk bele 15 százaléknál kedvezőbb ajánlatokba – derül ki a Bank360.hu kamatfigyelőjéből.


Szinte megismétlődött a lakáshiteleknél a kamatplafon október eleji bevezetése utáni forgatókönyv. A január elejétől jelentősen csökkenő önként vállalt THM-maximum teljesítéséhez előrehozott kamatcsökkentéseket hajtottak végre a bankok, ami után viszont újra hosszabb csendre számíthatnak az igénylők.

Február elején csak két nagybank korrigált a jelzálogkölcsönök árazásán, mindketten eltávolodtak a 7 százalékos THM-szinttől. Ezzel az átlagügyfelek számára extra vállalások nélkül elérhető legolcsóbb piaci ajánlat közelébe kerültek, vagy bizonyos igénylői jövedelmeknél akár már az alá is mentek a Bank360.hu lakáshitel kalkulátorának összehasonlítása szerint.


Tavaly október elején a Gazdaságfejlesztési Minisztérium azt kérte a bankoktól, hogy a lakossági lakáscélú hitelek teljes hiteldíj mutatója (THM) legfeljebb 8,5 százalék legyen, januártól pedig már 7,3 százalékra mérséklődött az önkéntes kamatplafon. A február eleji kamatcsendre ezen felül az is magyarázatul szolgál, hogy amíg a lakáshitelek referenciakamatának számító, és így az árazásukat befolyásoló BIRS értéke 10 éves lejáratra az október eleji 7,34-ről december végére 5,79 százalékra csökkent, addig januárban nem egyszer újra 6 százalék fölé nőtt, a februárt pedig 5,94-en kezdte. 

A lakáshiteleknél csak két bank korrigált

A Bank360.hu összesítése szerint a Raiffeisen Bank a január eleji kamatplafonos csökkentés után februártól még lejjebb vitte a lakáshitelek kamatait, minden esetben 0,30 százalékponttal. A módosítás érintette a 10 éves kamatperiódusú és a fix 10 éves lakáscélú kölcsönöket, a lakáshitel kiváltására igénybe vehető, illetve a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is. A legkedvezőbb elérhető kamat ezzel 6,44 százalékra csökkent, a standard szabad felhasználású jelzáloghitel kamata azonban még mindig 10 százalék felett van, a módosítás után 10,54 százalék. Erre a kölcsöntípusra nem vonatkozik a kormány által kért 7,3 százalékos plafon, csak a lakáscélúakra.


A CIB Bank a futamidő végéig fix kamatozású lakáscélú kölcsönöknél a vállalt havi jövedelemátutalástól (jóváírástól) függően módosított a kamatain. A hagyományos lakáshitelnél és a lakáshitelt kiváltó hiteleknél legalább 250 ezer forint jóváírás mellett 0,10 százalékponttal, legalább 450 ezer forint jóváírás vállalása esetén pedig 0,50 százalékponttal csökkentett. A fogyasztóbarát lakáshitelnél az alacsonyabb jövedelmi sávnál 0,10, a magasabbnál 0,40 százalékpontos volt a vágás. A zöld lakáshitel kamata 0,30 százalékponttal csökkent, így a CIB-nél akár 6,39 százalékos kamattal is lehet lakáshitelt felvenni.

A személyi kölcsönök kamatok csökkentését sem sietik el a bankok

A tavaly decemberben rekord összegben folyósítottszemélyi kölcsönök kamatait nem befolyásolja semmilyen kormányzati döntés vagy kérés, a nagy keresletet látva pedig a bankok sem kapkodnak csökkenteni azokat. Január közepén egy, február elején pedig két bank tett közzé módosítást csupán.

A Cetelem még január közepén nyúlt hozzá a fogyasztóbarát személyi kölcsön kamatához, akkor a felvett hitelösszegtől és a futamidőtől függően 0,14-1,68 százalékpontos csökkentést hajtott végre. Ennek köszönhetően akár 13,35 százalékos kamattal is igényelhető 3-10 millió forint közötti személyi kölcsön, 61-84 hónapos futamidő választva.

Az Erste Bank személyi kölcsön kamatai az igazolt jövedelemtől és az igényelt hitelösszegtől függően 0,20-0,50 százalékponttal csökkentek, a fogyasztóbarát személyi hiteleknél pedig 0,49-0,51 százalékpont volt a mérséklés. Ezzel az Ersténél elérhető személyi kölcsön kamata például 13,49 százalék, ha legalább nettó 400 ezer forintos jövedelmet igazolnak, az igényelt hitelösszeg pedig nem kisebb 8 millió forintnál.

Az OTP Bank is változtatott valamelyest a személyi kölcsönein: a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel kamata 0,50 százalékponttal 15,49-re csökkent februártól legalább 300 ezer forint igazolt nettó jövedelemmel, 6,1 és 7,1 millió közötti összeg igénylésénél. A hagyományos személyi kölcsön kamata legalább havi nettó 154 ezer forintos jövedelem esetén ugyanekkora összegnél 1 százalékponttal 15,99-re csökkent.