Hogyan tovább lakáspiac?

Hogyan tovább lakáspiac?

2023-01-14 10:13:45

Hogyan tovább lakáspiac?


2022-ben a bizonytalanság és az egyre erősödő infláció jellemezte a gazdasági helyzetet, amely természetszerűleg hatással volt a lakás- és hitelezési piacra is. Az élelmiszerek, nyersanyagok és építőanyagok mellett a lakásárakat is emelkedő tendencia jellemezte.

A romló gazdasági helyzet hatására emellett a jegybank egyre szigorúbb hitelezési feltételeket szabott, ez pedig a hitelkamatok emelkedését idézte elő. Míg a tavalyi év második negyedévében a hitelintézetek rekord volumenű lakáshitel-szerződést kötöttek, addig a harmadik félévtől a megfigyelhető tendencia a hitelkereslet folyamatos csökkenése volt. 2023-ban az MNB a lakáshitelek költségeinek további emelkedését prognosztizálja, amely feltehetőleg továbbra is csökkenő hitelkeresletet fog eredményezni a banki piacon.


Visszaesett az ingatlanpiaci forgalom

Míg a 2022-es év igazi ingatlanbummal indult és az újonnan kihelyezett lakáshitelek volumene is rekord mértékű volt, addig az év második felében már egyértelműen érezhető volt a gazdasági visszaesés hatása az ingatlanpiacon. Az év első felében még fejlődő pályán lévő ingatlanpiacot az emelkedő – úgynevezett előrehozott – kereslet, az egyre bővülő kínálat, valamint a dráguló ingatlanárak jellemezték. Az év második felében az egyre kedvezőtlenebb gazdasági környezet a piac 180 fokos fordulatát eredményezte. Az infláció, a háborús környezet, az energiaválság és az így egyre emelkedő kamatkörnyezet hatására a hitelfelvételi kedv csökkent, az ingatlanár-drágulás pedig mérséklődött.

A visszaeső tendencia a banki szektort is erősen érintette, a hitelintézeteknek akadályt jelentett a visszaesett kereslet, így egy-egy bank esetén egyedi árazású kölcsönnel is találkozhattunk az év végén. Az MNB tájékoztatása szerint a kedvezőtlenül alakuló gazdasági környezet csaknem 20 százalékkal vetette vissza az ingatlanpiaci adásvételek számát.

Csökkenő lakásárakra számíthatunk 2023-ban?

Egyes előrejelzések szerint nem elképzelhetetlen, hogy az ingatlanárak szembetűnő mértékben essenek vissza az idei évben, azonban ehhez számos, a gazdaságot merőben érintő feltétel szükséges. Egyrészt sem az emelkedő kamatkörnyezet, sem az infláció nincs jó hatással az ingatlanpiaci folyamatokra, jelenleg túlkínálat jellemzi a piacot. A még mindig igényelhető kormányzati otthonteremtési támogatások továbbra is élénkítő hatással lehetnek, ugyanis 2022 utolsó napjaiban derült ki, hogy mind a csok, mind a lakásáfa visszaigénylésének lehetősége elérhető az ingatlanvásárlók számára, némi módosítás mellett.

Mélyponton a hitelezési piac

Mélyponton a hitelezési piac, legalább is a nagyon erős 2022-es első féléves bázisadatokhoz képest. A jegybank által kiadott statisztikák szerint rég nem volt ilyen alacsony az újonnan megkötött lakáshitelek volumene, mint 2022 novemberében. A friss jelentés szerint 49,46 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződést a magyarok, ami tíz milliárddal kevesebb az októberben regisztrált adatnál, ez közel 20 százalékos visszaesést jelent az újonnan megkötött lakáscélú hitelek esetén. Az MNB prognózisa szerint 2023-ban még mindig magas költségek jellemzik a lakáshiteleket, így várható a hitelkereslet további visszaesése.