Kevesebb a hiteligénylő – nem tudnak nagyot emelni a bankok

Kevesebb a hiteligénylő – nem tudnak nagyot emelni a bankok

2022-03-21 14:08:57


A jegybanki irányadó kamat ismét felgyorsuló emelkedését a bankok nem tudják lekövetni, hiszen egyre több potenciális hitelfelvevőt rettentenek el még a moderáltan emelkedő kamatszintek is. A money.hu kamattükre arra is rámutat, hogy a magas infláció a fogyasztási hitelek keresletét is érezhetően visszafogja, ezért itt újra akciózni kényszerülnek a bankok.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a múlt héten újabb 50 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, az 5,85 százalékos szint azt jelenti, hogy 2 hét alatt 1,25 százalékponttal drágult a jegybank irányadó mutatója. Ezzel a régióban a legmagasabb kamatszintet Budapest kínálja. A döntés láthatóan jótékonyan hatott a forint árfolyamára, az emelkedő kamat miatt egyre kevésbé éri meg a forintgyengülésére játszó (short) pozíciókat felvenni a piacon. Ezt a versenyt tehát – egyelőre – nyeri a jegybank.

Nem tartják a lépést az MNB-vel a bankok

A másik oldalon viszont az irányadó kamat folyamatos emelkedése miatt egyre komolyabb problémák várhatóak a lakáshitelek piacán. A piaci folyamatok alapján a money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a hitelkamatok emelkedése a béremelkedést is felzabálja.


A szeptemberi átlagbérből egy átlagos adós a hitelfél szabályokat betartva még 23,3 milliós hitelt tudott felvenni. Március elején ugyanakkor már a legjobb ajánlat is 8,2 százalékkal kisebb 21,4 hitel felvételét teszi lehetővé ugyanakkora bérből. A helyzet tovább fog romlani, hiszen a bankok zöme az elmúlt 2 hét drasztikus kamatemelését csak a következő hetekben – jellemzően április elején – fogja beárazni hiteltermékeibe.

Mindez annak ellenére igaz, hogy a bankok egyelőre messze alulteljesítők abban a tekintetben, hogy milyen mértékben emelik hitelkamataikat. Vegyük a legfrissebb példát. A jövő hétfőtől egységesen minden 5 éves kamatperiódusú hitelének kamatánál 30, a 10 éves kamatperiódusú és a fix 15 éves futamidejű ügyleteknél pedig 20 bázispontos emelést hajt végre az Erste Bank. Ez az emelés ugyanakkor szinte bizonyosan a kamatfelár további csökkenését eredményezi majd, hiszen február 14., a bank legutóbbi emelése óta a bankközi piacon az 5 éves kamatfelár (BIRS) 109, a 10 éves 91 bázisponttal lett magasabb.