Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok, íme a számok

Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok, íme a számok

2022-05-07 21:41:47

Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok, íme a számok


Májusra megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok a magyar piacra – derül ki a money.hu Kamattükréből. A kamatemelkedés miatt tovább csökkenhet a piaci hitelek iránti kereslet.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az idei év márciusában a bankok által folyósított piaci lakáshitelek átlagkamata 5,26 százalékos volt. Azt, hogy mekkora kamatemelkedés történt az elmúlt hetekben, mindennél jobban mutatja, hogy a money.hu kamattükre szerint a májusban eddig kamatváltozást bejelentő hat bank esetében.

a legkedvezőbb kamat több, mint 110 bázisponttal magasabb, 6,39 százalék

– olvasható a Forbes.hu-nak is eljuttatott közleményben.

Ráadásul míg a jegybank által kimutatott kamat átlagkamat – azaz a hitelfelvevők jó része ennél a szintnél olcsóbb hitelről álmodhatott – a mostani top-kamat külön feltételekhez kötött, így a nagyon jó adósoknak kínált termék. Az átlag alatti minősítésű adósoknak, illetve az 5 éves fixálás mellett kitartóknak úgy fest, a kétszámjegyű hitelkamatokhoz is hozzá kell szokniuk.

Bezuhanhat a folyósítás

A money.hu szakértői szerint a piaci kamatozású lakáshitelek iránti kereslet további visszaesése várható –

nagy kérdés, hogy a zöld hitelek kifutásával mennyire tudják majd a piaci igényeket kielégíteni és így a folyósított volument fenntartani az állami (kamat)támogatott hitelkonstrukciók,

emiatt pedig a piaci lakáshitelek esetében tovább folytatódhat a kereslet visszaesése.

A májusi emelők

  • Az OTP Banknál májusban a Fix5 lakáshiteleknél 185, a Fix10 konstrukcióknál 91, a Fix20 jelzáloghiteleknél 54 bázispontos kamatemelés történt.  Ezenfelül a 31 millió forintot meghaladó hitelösszegre adott kamatkedvezmény mértéke 140 bázispontról 100 bázispontra csökkent. A legkedvezőbb ajánlatot most 9,4 százalékon kapjuk az OTP-től, 31 millió forint feletti összegre, 10 éves kamatperiódusra.  
  • Az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata 103-103 bázisponttal emelkedett a Gránit Banknál, az 5 éves kamatperiódusú lakáshitel THM-je 8,84, a 10 évesé 8,29 százalék.
  • A Raiffeisen Banknál a korábbiaknál 80 bázisponttal magasabb kamaton vehetünk fel 5 évre fixált kölcsönt. A 10 éves kamaperiódusú lakáshitelek kamata 0,6 százalékponttal, a 20 éves végig fix kölcsönöké 75 bázisponttal emelkedett. A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek legkedvezőbb kamata 6,39, 10 éves fixálás mellett.
  • A K&H Bank új ügyfelei április végétől már nem kapnak 80 vagy 160 ezer forintos jóváírást hiteligénylés esetén annak függvényében, hogy 10 millió forintnál kisebb vagy nagyobb hitelt igényeltek.
  • A CIB Banknál viszont év végéig tovább él a végig fix kölcsönök 40.000 forintos és az államilag támogatott otthonteremtő hitelek 70.000 forintos jóváírási akciója, Az 5 éves kamatperiódusú MFL 0,94, a 10 éves fixált fogyasztóbarát kölcsön 0,55 százalékponttal drágult. A legkedvezőbb ajánlat 6,7 százalékon elérhető.