Óriási bajban vannak a hitelkártyatulajdonosok, irgalmatlan mennyiségű pénzzel tartoznak a bankoknak

Óriási bajban vannak a hitelkártyatulajdonosok, irgalmatlan mennyiségű pénzzel tartoznak a bankoknak

2024-01-15 15:50:02

Óriási bajban vannak a hitelkártyatulajdonosok, irgalmatlan mennyiségű pénzzel tartoznak a bankoknak


A hitelkártyák kamatai átlagosan 20,74 százalékosak, emellett pedig egyáltalán nem könnyű visszafizetni a gondtalanul elköltött pénzeket.

Kiderültek a legfrissebb hitelkártya-egyenlegek az Egyesült Államokban, ahol a bankok negyedévente kötelesek leadni a központi banki rendszernek a fogyasztói hitelkártya- és jelzáloghitel-adatokat. A friss negyedéves adatokból kiderült, hogy a hitelkártya-egyenlegek 

hirdetés


  • 3,19 százaléka késett 30 napot (az előző negyedévi 2,76 százalékhoz képest);
  • 2,21 százaléka késett több mint 60 napot (1,91 százalékról);
  • 1,52 százaléka 90 napos vagy annál hosszabb késésben volt (1,32 százalékról).

Az Economx kiemelte, hogy a tavalyi év harmadik negyedévben az emberek 33,18 százaléka fizette ki maradéktalanul az egyenlegét. Mint írták, ez a legalacsonyabb adat a 2020-as év negyedik negyedéve óta. 

"A romlásra válaszul a bankok kisebb hitelkeretemelést hajtanak végre és gyakrabban csökkentették a hitelkereteket az elmúlt négy negyedévben"

- közölte Gene Huang közgazdász és Anna Veksler vezető elemző a megjelent adatokkal kapcsolatban. Hozzátették, a magas infláció és az erős fogyasztói kiadások három éve tartó szakasza nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fogyasztó adósságállomány megnőtt.

A Federal Reserve System (Fed) adatai szerint a fennálló hitelállomány tavaly novemberben először lépte túl az 5 billió dolláros határt. Hozzátették, a növekvő késedelmek akkor emelkednek, amikor az adósság drágul, mivel a kamatlábak 20 éve a legmagasabbak, ami a központi banki rendszer monetáris politikai szigorítási kampányának hatása.

Azok a hitelfelvevők, akik átlagosan 6000 dolláros hitelkártya-egyenleg mellett a minimális összeget fizetik, átlagosan 20,74 százalékos kamattal, több mint 17 évig adósodnak el, és végül 9000 dollár kamatot fizetnek.