Százalékos helyett fix lesz a CSOK, a jelzáloghitel-elengedés és a babaváró hitel bankoknak járó költségtérítése

Százalékos helyett fix lesz a CSOK, a jelzáloghitel-elengedés és a babaváró hitel bankoknak járó költségtérítése

2022-04-19 16:48:02

Százalékos helyett fix lesz a CSOK, a jelzáloghitel-elengedés és a babaváró hitel bankoknak járó költségtérítése


A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg a kormány új rendelete a költségtérítésekkel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról. A rendelet értelmében április 29-től változik a CSOK, a jelzáloghitel-elengedés és a babaváró banki állami költségtérítése is – írta meg a Portfolio.hu.

40 vagy 80 ezer forint lesz a CSOK-nál a költségtérítés

A hitelintézeteket az általuk jogszerűen folyósított családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és az adó-visszatérítési támogatás összege után eddig az összeg 2 százalékának megfelelő állami költségtérítés illette meg az állam részéről. Ehelyett április 29-től új lakás építésekor 80 ezer forint, új vagy használt lakás vásárlásakor 40 ezer forint illeti meg a bankokat az állam részéről. Ez a gyermekek számától, illetve attól függően hogy milyen lakásszerzésről van szó, csökkenést, vagy növekedést is jelenthet a banki költségtérítésnél.

A szakportál rögzíti, a CSOK igénybe vevőjétől továbbra is a CSOK összegének 1,5 százalékának megfelelő, de legfeljebb 30 ezer forint bírálati díjat kérhet  a bank a jogosultság elbírálásáért. Ez az összeg nem tartalmazza az értékbecslés és a helyszíni szemle díját. Nem változik az sem, hogy a kamattámogatott kölcsönök (otthonteremtési, otthonfelújítási) után 1,5% egyszeri költségtérítés illeti meg a bankokat, és változatlan az is, hogy az otthonfelújítási kölcsön esetében a fizethető közvetítői díj nem haladhatja meg a 0,8 százalékot.

10 ezer forint lesz a jelzáloghitel-elengedésnél a költségtérítés

Változik viszont a jelzáloghitel-elengedés költségtérítése: a pénzügyi intézményt az általa jogszerűen folyósított támogatás összege után 10 ezer forint egyszeri költségtérítés illeti meg az állam részéről az eddigi 1% helyett, amit a hatályos üzletszabályzata szerinti mértékének megfelelő előtörlesztési díjjal együtt számít fel a hitelintézet az államnak. A legjellemzőbb (2 gyermek után járó) 1 millió forintos elengedés esetében ez változatlan összeget jelent, a 4 milliós (legalább 3 gyermek után járó) elengedés esetében azonban egyértelmű csökken az állami költségtérítés összege a bank felé.

A babaváró hitelnél 50 ezer forint lesz a költségtérítés

A hitelintézetet a babaváró hitellel kapcsolatos feladatok ellátásáért az általa jogszerűen folyósított kölcsön összege után eddig 0,8 százalékos mértékű, a december 31-én fennálló állomány után február 28-áig 0,3 százalékos mértékű költségtérítés illette meg, amelyet a babaváró támogatásokkal együtt számolt el a bank a kincstárral. Ez április 29-étől egységesen 50 ezer forintra változik.

A babaváró hitelnél az ügyfeleket érintheti, hogy a kamatkörnyezet emelkedésére reagálva 1 százalékkal csökken a babaváró hitelek állami kamattámogatása is. Ennek csak akkor van jelentősége, ha a gyermekvállalás 5 éven belüli elmarad – ekkor 1 százalékponttal kisebb kamatot kell fizetniük az érintetteknek.