A LEGGYAKORIBB LAKBERENDEZÉSI BAKIK: ERRE FIGYELJ A SZŐNYEGNÉL

A LEGGYAKORIBB LAKBERENDEZÉSI BAKIK: ERRE FIGYELJ A SZŐNYEGNÉL

2022-09-19 14:03:21

A LEGGYAKORIBB LAKBERENDEZÉSI BAKIK: ERRE FIGYELJ A SZŐNYEGNÉL


A legnagyobb gondossággal válogattad össze a bútorokat, a lakástextileket, és még a képek elrendezését is megtervezted, mielőtt a falra kerültek volna, de mégsem vagy elégedett az összhatással. Vajon hol rontottad el?

Vannak olyan tipikus lakberendezési hibák, melyek sokat tudnak rontani egy otthon hangulatán. Az egyensúly megtartása érdekében nem árt, ha megfogadod az alábbi dekorpraktikákat.


Ügyelj a szőnyeg méretére!

A kellemes összhatás érdekében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen és mekkora a szőnyeged. Az sem jó, ha túl nagy, de az sem, ha túl kicsi. A szőnyeg mérete akkor ideális, ha illeszkedik a szoba nagyságához, és ha elég nagy ahhoz, hogy a kárpitozott ülőalkalmatosságok elülső lábai alá beérjen. Ez azért fontos, mert ezzel egyesítjük a helyiségben lévő bútorokat.

Legalább a kanapé és a fotelek első lába legyen a szőnyegen a jó összkép érdekében

Legalább a kanapé és a fotelek első lába legyen a szőnyegen a jó összkép érdekébenSouth_agency / Getty Images Hungary




Nagyon fontos az is, hogy a szőnyeg színben, mintában és stílusban passzoljon a kanapéhoz. Semmiképpen ne a szőnyeghez válassz kanapét!

Ügyelj arra, hogy egy nagyobb szobában 45, egy kisebben pedig 20 centiméterre legyen a faltól a szőnyeg széle.

Ne told a falra a bútorokat

A bútorok elhelyezkedése is meghatározza egy szoba hangulatát. Mielőtt berendeznéd, mindenképpen tervezd meg, mit hová teszel. Esztétikailag az egyik legfontosabb, hogy ne told a kanapét és a foteleket teljesen a falig, hanem hagyj közöttük legalább 15-20 centiméter távolságot. Ez azért fontos, mert ezzel némiképp tágítod a teret, és a szoba légiesebbnek hat.

Túl rövid a függöny vagy a karnis

A függönynek, azon túl, hogy eltakarja a kíváncsi szemek elől a belső teret, és ha szükséges, akkor árnyékol is, fontos esztétikai funkciója is van. Éppen ezért ügyelj arra, hogy hosszra és szélességre is megfelelő méretű legyen. Kétségkívül az a legszebb, ha a függöny földig ér.

GYAKORI DEKORHIBA, HOGY A FÜGGÖNY ALJA NEM ÉRI EL A PADLÓT.

Az is furcsa képet mutat, ha a karnis túl alacsonyra kerül, esetleg széltében nem hosszabb az ablaknál. Az összkép akkor lesz igazán harmonikus, ha a karnisok legalább 10-15 centiméterrel túllógnak az ablakon. 

Nem megfelelő a képek elhelyezése

A képeket általában szemmagasságban helyezd el a falon. Ha nem így teszel, azt a látszatot kelted, hogy csak azért tetted a falra a képet, hogy a felület ne legyen üres.

A képeket mindig szemmagasságban helyezd el a falon

A képeket mindig szemmagasságban helyezd el a falonEkaterina Goncharova / Getty Images Hungary




Ha kisebb képekkel szeretnél dekorálni, azokat semmiképpen ne tedd túl magasra. Ha azonban drámai hatást szeretnél elérni az adott helyiségben, akkor ne spórolj a kisalakú képekkel, akár padlótól a plafonig is rakhatod. A kisebb méretű képek változatossá tehetik a közlekedőket és a lépcsőfordulókat.

HA VALAMILYEN ALAKZATBAN SZERETNÉD ELRENDEZNI A KÉPEKET, AKKOR CÉLSZERŰ FELRAKÁS ELŐTT A PADLÓN EGYMÁS MELLÉ TÉVE MEGTERVEZNI, LEMODELLEZNI A SORRENDET.

Döntsd el, hogy klasszikus vagy eklektikus hatást szeretnél-e elérni, és ennek megfelelően válaszd ki a kereteket. Az egyforma keretek letisztult stílust tükröznek, míg a különböző méretű és formájú keretek játékot visznek a képek elrendezésébe. A mintás tapétához mindenképpen kerüljön széles fehér paszpartu a képek köré.

Ha nem akarod mindig ugyanazokat a képeket nézni, hanem a szezonnak vagy épp a hangulatodnak megfelelően szeretnéd cserélgetni, a falba rögzített képtartó helyett tedd inkább a képeket sínre, vagy lógasd le egy falétráról, csíptesd drótra vagy tedd könnyen visszaszedhető ragasztós akasztóra.

Legyen elég fény

Ahhoz, hogy egy tér otthonos hatást keltsen, több fényforrásra van szükség. Nemcsak dekorhiba, ha nem megfelelő a világítás, de a hangulatunkat illetően is rossz hatással bír a sötét, nem jól megvilágított helyiség. 

Használj minél különfélébb fényforrást, hogy hangulatosabbá tedd a szobát. A mennyezeti csillár mellett legyen egy fali- vagy egy állólámpa, illetve minél több asztali fényforrást helyezz el. Lehet ez LED-es fényfüzér vagy illatgyertya. 

Harmonizáljon a csempe és a járólap

Nem baj, ha a csempe és a járólap mintája, színe nem egyforma, a lényeg, hogy a stílusuk megegyezzen. A legjobb, ha egy helyen vásárolod meg mindkettőt, mert akkor egymás mellé téve könnyebben el tudod dönteni, hogy passzolnak-e egymáshoz. 

A csempét bizonyos helyeken, például a konyhapult és a főzőlap mögötti falon helyettesítheted dekorüveggel, ami, ha egyszínű, minta nélküli, könnyebben összepasszítható a járólappal.

A fahatású járólapok pedig a legtöbb csempével jól harmonizálnak.