EZEKET VÁLTOZTASD MEG A LAKÁSODBAN, HA IGAZÁN TRENDI OTTHONRA VÁGYSZ

EZEKET VÁLTOZTASD MEG A LAKÁSODBAN, HA IGAZÁN TRENDI OTTHONRA VÁGYSZ

2023-03-06 15:09:48

EZEKET VÁLTOZTASD MEG A LAKÁSODBAN, HA IGAZÁN TRENDI OTTHONRA VÁGYSZ


A melegséget árasztó minimalizmus 2023 lakberendezési trendje. Mi ez az új divat, és hogyan valósítható meg az otthonunkban anélkül, hogy komoly költségekbe vernénk magunkat?

2023-ban a letisztultságot és kényelmet ötvöző trend hódít a belsőépítészetben, ami arany középútnak számít a minimalista és a színekben, mintákban, valamint kontrasztos textúrákban tobzódó dizájn között, ami az elmúlt évek lakberendezését uralta.


Nem kell a dráma

A minimalista stílus nagyon sok kritikát kapott már az elmúlt évtizedek során. A leggyakoribb ezek közül, hogy sótlan, lélektelen, ráadásul az emberek többségénél szinte kivitelezhetetlen, hiszen az otthonunkban számos emlék és kacat is felgyűlik az évek során, amiktől nehéz megválni a minimalizmus érdekében. Az elmúlt évek bátor szín- és anyaghasználata után idén mégis visszatérünk a sokkal kevésbé drámai, visszafogottabb trendhez, de már egy kis csavarral. 

A letisztultság mellett a természetesebb és melegséget árasztó színvilág hódít a 2023-as minimalista trendben

A letisztultság mellett a természetesebb és melegséget árasztó színvilág hódít a 2023-as minimalista trendbenBoris SV / Getty Images Hungary
Mindez a festékszínekben is megnyilvánul, amelyek a maximalizmus drámai, sőt nyomasztó árnyalataitól, mint például a sötétkék vagy a üvegzöld, a halványabb, földesebb középtónusok felé haladnak – például a bézs és a zsályazöld –, amelyek vitathatatlanul tágasabbá teszik a helyiségeket. Természetközelibb, ugyanakkor tisztább, átláthatóbb otthont ígér az új trend.

A KÖRNYEZŐ TÁJ LÁTVÁNYÁNAK INTEGRÁLÁSA AZ EGYIK MÓDJA ANNAK, HOGY OTTHONOSSÁGOT TEREMTSÜNK A MINIMALISTA BELSŐ TÉRBEN.

A padlótól a mennyezetig érő ablakok beengedik a természetet és lágyítják a minimalista belső teret, ugyanakkor nem csak az a megoldás, hogy lyukat ütünk a falba a meghittebb, otthonosabb belső tér érdekében. A dán Space Copenhagen belsőépítészeti stúdió például a függönyöknél és a különböző árnyékolóknál előnyben részesíti az áttetsző szöveteket, amelyek lehetővé teszik, hogy a külső napfény lágyan beszűrődjön a terekbe. A berendezésnél is a természetes, tapintható, organikus anyagokat érdemes választani – fát, követ, bőrt, lenvásznat, meleg tónusú burkolatot – és visszafogott, földes színárnyalatokat. 

Csalogassuk be a természetet az otthonunkba

Csalogassuk be a természetet az otthonunkbaasbe / Getty Images Hungary
Csak óvatosan az erős színekkel

A minimalista belső terek jellemzően semlegesek és szellősek, pihentető környezetet teremtenek. A neutrális festékszínek között azonban gyakran nehezebb megtalálni a megfelelőt, mint a látványosabb, élettel telibb árnyalatoknál. A vörös semleges változatai felmelegítik a belső teret, emellett kiemelik a természetes anyagok, például a kő és a bőr szépségét. A tiszta, ragyogó világos színek, valamint a hideg kék tónusok azonban túlságosan élesek, ezért kerülendők.

A MINIMALIZMUS NEM JELENTI AZT, HOGY LE KELL MONDJUNK AZ ERŐSEBB SZÍNEKRŐL, CSUPÁN TAKARÉKOSAN KELL ŐKET HASZNÁLNI.

Választhatunk egyedi bútordarabot, például mustárral vagy narancssárgával kárpitozott kanapét, amely azonnal melegséget kölcsönöz a helyiségnek, de olcsóbb megoldásként gondolkodhatunk hangsúlyos színű párnákban vagy szőnyegben is. Az asztal körüli színes székek pedig hívogatóvá varázsolják az étkezőt.

Az élénk színű kiegészítők is beleférnek a nyugodt minimalizmusba

Az élénk színű kiegészítők is beleférnek a nyugodt minimalizmusbaKatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary
A kényelem és a praktikum jól megfér egymás mellett az új minimalista trendben

A modern minimalista otthonban nem kell elzárni a használati tárgyakat vagy a díszeket, bár érdemes ezeket úgy elhelyezni, hogy rendezett hatást keltsenek. Például az emlékeket vagy szép kerámiákat egyetlen polcra pakolhatjuk, mintha kiállítási tárgyak lennének. A legjobb, ha váratlan helyet jelölünk ki a polcnak, például az egyik ajtókeret feletti részt, amely így a meglepetés erejével hat, és egy kis extrát visz a minimalista otthonba. Nem kell csupa letisztult, szögletes és funkcionális bútorral sem körbevennünk magunkat; nyugodtan használhatunk régi bútordarabokat, amelyek a nosztalgia kellemes érzését keltik.

A rattan lámpabúra melegséggel tölti meg a minimalista helyiséget is

A rattan lámpabúra melegséggel tölti meg a minimalista helyiséget isThai Liang Lim / Getty Images Hungary
Játsszunk a világítással

Számos lakberendező úgy gondolja, hogy a világítás elengedhetetlen kelléke a melegen minimalista otthonnak, hiszen a világítás teljesen megváltoztatja egy-egy belső tér hangulatát. Például a lukacsos fém vagy rattan lámpabúrákon áttörő fény varázslatossá változtatja a minimalista helyiséget, különösen, ha meleg fényű izzót használunk az élesebb és világosabb hideg fényű helyett.