Konyhai csempe tisztítása lépésről lépésre – Mutatjuk, hogy csináld

Konyhai csempe tisztítása lépésről lépésre – Mutatjuk, hogy csináld

2022-03-27 09:15:55

Konyhai csempe tisztítása lépésről lépésre – Mutatjuk, hogy csináld


A konyhai csempe tisztítása hálátlan feladat, hiszen az állandó fröccsenések és zsírlerakódások állandó szereplői a főzőtérnek. Ám sajnos nem hagyhatjuk ki a takarító rutinunkból, különben felszámolhatatlanul letapad a sok szennyeződés.


Mire lesz szükségünk? 

  • Régi fogkefe: A nehezen hozzáférhető részeknél egy régi fogkefe a legjobb választás, puha sörtéi képesek bárhonnan eltávolítani a szennyeződést.
  • Spatula: A makacs módon letapadt szennyeződéseket csak spatulával lehet felkapargatni.
  • Kefe vagy dörzsi szivacs: A nagy felületekhez túl kicsi lenne a fogkefe, ezért egy nagyméretű kefe vagy dörzsi szivacs felgyorsítja a folyamatokat.
  • Tiszta rongy: A tisztítószerek eltávolítása egy tiszta, vizes ronggyal a legegyszerűbb.
  • Ecet és szódabikarbóna: Az örök klasszikus kombó, ha makacs foltokról van szó.
  • Zsíroldó szer, melynek zöldebb verziója az almaecet vagy mosószappan: A bolti zsíroldó szerek is jól működnek, ám itt is nyúlhatunk a természetes megoldások után, ez pedig az almaecet vagy az erősen felhabosított mosószappan.

Konyhai csempe tisztítása lépésről lépésre:

  1. Fugák tisztítása: A konyha csempe tisztítása valójában nem is a csempével kezdődik. Keverjük össze az ecetet és a szódabikarbónát addig, amíg pasztát nem kapunk belőle. Ezt kenjük fel a fugákra, hagyjuk 30 percig állni. Ha letelt, ragadjunk fogkefét, és alaposan dörzsöljük át a fugát mindenhol.
  2. Csempékre tapadt zsírfoltok eltávolítása: A spatula segítségével kaparjuk le a csempére száradt fröccsenéseket és zsírfoltokat. Óvatosan dolgozzunk, nehogy maradandó sérülést okozzunk a felületen.
  3. Zsíroldás: Miután eltávolítottuk a makacs foltokat, jöhet a zsíroldás. Ehhez fel kell fújni akár a bolti, akár a természetes zsíroldót a csempék egész felületére. A különösen problémás részekre több rétegbe is felvihetjük a zsíroldót.
  4. Zsíroldó lemosása: A zsíroldót is érdemes állni hagyni 10-15 percig, hogy teljesen kifejthesse a hatását. Az ablakot ne felejtsük el kinyitni, ugyanis minden zsíroldónak erős szaga van. A negyedóra leteltével dörzsi szivaccsal vagy kefével dörzsöljük át a csempéket mindenhol.
  5. Tisztára törlés: Egy tiszta vizes ronggyal töröljük át alaposan a csempéket. Többször is mossuk ki a rongyot, és haladjunk át vele a csempén, hogy teljesen eltávolítsuk a zsíroldót.
  6. Tisztára törlés: Száraz rongy vagy papírtörlő segítségével töröljük tisztára a csempe teljes felületét. A fugákra is figyeljünk oda, hogy utolsó lépésben kitöröljünk onnan mindent a ragyogóan tiszta végeredmény érdekében.