Otthon, édes otthon: 5+1 tipp, hogy kényelmes menedéket varázsolhassunk lakásunkból

Otthon, édes otthon: 5+1 tipp, hogy kényelmes menedéket varázsolhassunk lakásunkból

2024-04-05 10:38:11

Otthon, édes otthon: 5+1 tipp, hogy kényelmes menedéket varázsolhassunk lakásunkból


Mindannyian szeretnénk, hogy az otthonunk egy olyan hely legyen, ahol minden pillanatot tökéletes kényelemben és nyugalomban élhetünk át. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, segítségül hívhatjuk a legújabb lakberendezési trendeket, az okosmegoldásokat, de még a lakásbiztosítások által kínált szolgáltatásokat is: a cél, hogy semmi ne zavarja meg a nyugalmunkat. Íme, néhány tipp ahhoz, hogy megteremthessük a béke szigetét!

1. Keressük meg a hozzánk legjobban illő lakberendezési irányzatot!

Bár a trendek folyamatosan váltják egymást, vannak olyanok is, amelyek sosem mennek ki a divatból. A skandináv stílus a maga letisztult minimalizmusával például hosszú évek óta tartja magát a legnépszerűbb irányzatok között: a természetes anyagokat előnyben részesítő, a funkcionalitást és a letisztult formákat felvonulható irányzattal sokan tudnak azonosulni. A japán wabi-sabi ezzel szemben a tökéletlenség szépségét ünnepli, és a mérnöki pontosság helyett inkább a dolgok eredetiségében rejlő különlegességekre fókuszál. A retró mind bútorok, mind háztartási eszközök tekintetében nagy népszerűségnek örvend, de az indusztriális jegyek is töretlenül visszaköszönnek a lakberendezési kiadványokban és a reklámok képkockáin is. Érdemes tanulmányozni a különböző irányzatokat, hogy a választott stílus biztosan megfeleljen a saját és a velünk együtt élők igényeinek.

2. Sok múlik a fényeken!

A megfelelő fényviszonyok megteremtése elengedhetetlen a komfortos otthon kialakításához. Talán nem is gondolnánk, de a népszerű lakberendezési áruházakban bemutatott, hívogató lakások is nagyrészt az okosan megtervezett fényforrásnak köszönhetően lesznek szemet gyönyörködtetőek. Ha otthonunkban is szeretnénk meghitt hangulatot teremteni, érdemes alaposan megtervezni és a lakás adottságaihoz igazítani a fényforrásokat. Néhány egyedi, a lakás stílusához passzoló dizájnerlámpa egészen különlegessé varázsolhatja otthonunk tereit, de a kiegészítő hangulatvilágítás is sokat dob az összképen. Ha pedig elsőre bonyolultnak tűnik a helyiségek világításainak összehangolása, bátran kérjük úgynevezett világítástervező szakember segítségét, aki az igényeink és a lakás adottságai mentén helyiségről helyiségre segít megtalálni a legjobb megoldásokat.

3. Időtálló alapdarabokat minden lakásba!

Senki nem akarja néhány évente lecserélni az összes bútorát, csak azért, mert másik lakberendezési stílus tetszik meg neki, netalántán felújításra vagy lakásbővítésre adja a fejét. Ezért jó megoldás, ha olyan alapdarabokat választunk, amelyek jól variálhatók, funkciójukat tökéletesen ellátják, és több stílusban is jól mutatnak. A lakberendezők azt tanácsolják, hogy a kanapé, a fotelek, az ágy és a szekrények közül érdemes időtálló, klasszikus, letisztult, nem túl irányzatspecifikus darabokat választani, amelyek minőségben (és akár árban is) magasabb értéket képviselnek.

4. Okosmegoldások a tökéletes kényelemért

Nagyon sok bosszúságot tud okozni, ha valami nem úgy működik, ahogy szeretnénk. A technológia fejlődésével együtt ma már számos megoldás létezik arra, hogy a lakásunk segítse a mindennapjainkat, és valóban megkönnyítse az életünket. Nagyon kényelmes például értesítést kapni arról, hogy kész a mosás, vagy beállítani a hőfokot, mire hazaérünk, esetleg a telefonunkon követni, hogy a robotporszívó épp melyik helyiség tisztításánál jár, netalántán optimalizálni a fényforrások működését. Ezek a megoldások, bár igényelnek némi ráfordítást és utánajárást, azonban hosszú távon akár költségcsökkentő hatásúak is lehetnek.

5. Emlékek a múltból

Legyen bármennyire trendi a minimalizmus vagy a letisztult formák, az otthonosságot és a kényelmet sokak számára a régi dísztárgyak, festmények, családi kincsek, vagy éppen a több generáció óta gyarapodó házi könyvtár teremti meg. A minimalista irányzatok jó kiindulási alapot jelenthetnek ahhoz, hogy a saját tárgyainkkal személyre szabhassuk őket, és az ízlésünknek megfelelően alakítsuk tökéletessé. Érdemes néhány növénnyel is kiegészíteni az enteriőrt, hiszen ezek segítenek megteremteni azt a hangulatot, amelyet a fárasztó hétköznapok elől menekülve otthon keresünk.

+1 Gondoskodjunk lakásunk biztonságáról is!

Ha már nem kevés időt és pénzt áldoztunk arra, hogy a béke szigetévé varázsoljuk az otthonunkat, célszerű, hogy meg is őrizzük ezt hosszú időn keresztül, és akkor se kelljen aggódnunk miatta, ha valami megzavarja ezt az idillt. Legyen az betörés, csőtörés vagy egyéb előre nem látható fejlemény, egy jó lakásbiztosítással ezek miatt sem kell aggódnunk.

Az Allianz Otthonom lakásbiztosítás, amely amellett, hogy védi a lakást és a benne lévő bútorokat, ingóságokat, egyéb kényelmi szolgáltatásokat is nyújt. Például Assistance fedezetet is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy ha például meghibásodik a mosógép vagy eldugul a mosogató lefolyója, akkor a biztosító gyorsszervizt intéz számunkra, és szakembert küld a helyszínre, akinek a munkadíját és a kiszállási díját is fizeti. Sőt: a nap 24 órájában segítünk! 3 csomagból pedig könnyű a választás:
Otthonom lakásbiztosítás | Allianz Hungária.

Mindemellett a felelősségbiztosítás gyakori és hasznos kiegészítője a lakásbiztosításnak: ez a szolgáltatás a választásunk szerinti limitösszegen belül nyújt fedezetet, ha önhibánkon kívül egy harmadik félnek okoznánk személyi sérüléssel járó vagy dologi kárt. A gyakorlatban, ha vendégségben vagyunk, és a gyermekünk kakaóval leönti a vendéglátó méregdrága, kézzel szőtt szőnyegét, vagy a kertünkben a kerítésünk mellett álló fáról a szélben letörő ág kárt tesz egy idegen autóban, akkor a felelősségbiztosítás átvállalhatja tőlünk a kártérítés teljes összegét vagy annak egy részét.

Érdemes tehát mindenre gondolni, és a stílusos lakás-kiegészítőkön, okos megoldásokon túl megfelelő lakásbiztosítással is megalapozni a nyugalmunkat: így lesz az otthonunk igazán békés, szeretetteli hely.