PENÉSZ ELTÜNTETÉS – EZT A 4 HIBÁT TILOS ELKÖVETNI!

PENÉSZ ELTÜNTETÉS – EZT A 4 HIBÁT TILOS ELKÖVETNI!

2022-03-05 19:10:22

PENÉSZ ELTÜNTETÉS – EZT A 4 HIBÁT TILOS ELKÖVETNI!


Az otthonunkban keletkező penészt minél előbb el kell tüntetni, hiszen egészségkárosító hatása van. Annak érdekében, hogy a takarítás során ne tegyél kárt az egészségedben, az alábbi 4 hibát semmiféleképpen se kövesd el.

A lakásban megjelenő penésznek számos oka lehet: nem megfelelő szellőztetés, nyitott ablakok télen, túl magas páratartalom… Amennyiben a penészfoltok nem nagyok, akkor mi magunk is eltüntethetjük azokat speciális vegyszerekkel, de akár házi praktikákkal is. Óva intünk azonban mindenkit, hiszen a takarítás során számos dologra kell figyelni. Főleg az alábbi 4 hibát TILOS elkövetni.


1. hiba: Időhúzás

Ha penészfoltokat találtunk az otthonunkban, akkor minél előbb lépnünk kell, ellenkező esetben elterjednek a spórák, és más helyiségekben is megjelenhet a penész. A helytelen szellőztetés és a nedves ruhák képesek ezen a folyamaton gyorsítani, ezért olyan fontos, hogy gyorsan cselekedjünk.

2. hiba: Nulla védelem

Lényegtelen, hogy milyen kicsi vagy nagy a penészfolt, minden esetben károsíthatja az egészségünket. Az érzékeny vagy immungyenge személyek mindenféleképpen legyenek elővigyázatosak a takarítás során, hiszen a spórákat nem szabad belélegezni. Épp ezért viseljünk maszkot és gumikesztyűt, az ablak pedig legyen nyitva.

3. hiba: Nem pakoljuk ki a szobát

Tudni kell, hogy a penész eltávolítását követően a spórák továbbra is jelen vannak, például a levegőben, a bútorokban vagy a földön, így veszélyt jelentenek az egészségünkre. Ezért ajánlott a penész eltávolítását megelőzően mindent kipakolni a szobából, így a folt eltüntetését követően mindössze a padlót és az ablakpárkányt kell alaposan letakarítani. Ekkor szintén viseljünk maszkot és gumikesztyűt.

4. hiba: Rövid szellőztetés

Annak érdekében, hogy egyáltalán ne alakuljon ki penész, nagyon fontos, hogy ősszel és télen is alaposan szellőztessünk. Arra figyeljünk, hogy mindig teljesen nyissuk ki az ablakokat, csináljunk huzatot, hogy biztosan kicserélődjön a levegő, méghozzá 5-10 perc alatt. Bukóra nyitott ablakokkal ugyanis nem fogunk tudni alaposan kiszellőztetni.