Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, hova tegyelek a lakásomban, hogy a legtöbbet hozzam ki belőle? GettyImages-103585276

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, hova tegyelek a lakásomban, hogy a legtöbbet hozzam ki belőle? GettyImages-103585276

2022-08-06 15:26:37

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, hova tegyelek a lakásomban, hogy a legtöbbet hozzam ki belőle?

GettyImages-103585276



Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy tükörképünket kegyetlen pontossággal láthatjuk, amikor csak akarjuk, szemben ókori elődeinkkel, akik hamar oxidálódó drága fémlemezek csiszolt változataiban tudták csak ideig-óráig élvezni a visszatükröződő látványt. Számunkra a kérdés már csak az maradt: mikor és hol érdemes nézegetünk benne magunkat, hogy úgy dekoráljuk vele lakásunkat, hogy szép és funkcionális is legyen egyszerre?

Nem kell egy rezzenéstelen felszínű patakot varázsolnunk otthonunkba, hogy fölé hajolva ellenőrizzük sminkünket, vagy hogy a férfiak ne vágják meg magukat borotválkozás közben, hiszen kiváló méretű és egész jó árú tükröket szerezhetünk már be könnyedén. Igaz, a tükör hazájából,

Muranóból származó változat, a 13. századtól használatos üvegtükör eleinte még luxustermék volt:

az üveglapon ólom- és higanybevonattal készült tükröt a szó szoros értelmében aranyárban számították. A foncsor higanyrétegét később hártyavékony ezüstréteggel helyettesítették. Erre manapság a legkülönbözőbb formájú, vastagságú és anyagú kereteket applikálják, hogy a tükörkép visszatükrözésének funkciója mellett jelentős dekoráló hatást is elérjenek vele.


Funkciók

A tükörkép élethű visszaadása és részben a keretnek köszönhető díszítő funkció mellett a tükör jelentősen képes optikailag nagyítani a teret, és fényvisszaverő tulajdonságának hála világosabbá varázsolhat minden helyiséget, vagyis nagyon sok előnye van. Mégis talán érdemes számba venni, hogyan lehet ezeket maximálisan kiaknázni.

Így érdemes:

A bejárat mellett jól jön egy egész alakos tükör, keretben magától is megáll a földön



 A bejárat mellett jól jön egy egész alakos tükör, keretben magától is megáll a földönScovad / Getty Images Hungary




  • Mesterséges fényforrást is többszörözhetünk tükörrel, de ezt csak olyan esztétikai élményt nyújtó lámpa esetében engedjük meg magunknak, amiből jólesik duplát látni.
  • A változatos keretlehetőségek közül jól megválasztott, a szoba stílusával, bútorzatával harmonizáló tükör komoly dekoráló erővel bír, egész alakos változata keretben állítható földre, de kandalló vagy kanapé fölé is szinte kívánkozik.
  • A bejáratnál az előszobában is érdemes egy egész alakos tükröt elhelyezni, hogy távozáskor az utolsó simításokat könnyebb legyen elvégezni, vagy ellenőrizni, hogy minden megvan-e.
  • Sötétebb helyiségekben akár a tükröt magát is ki lehet emelni egy kis extra fényforrással. A fürdőszobai sminktükrök izzókat tartalmaznak körben, de vannak diszkréten elrejtett ledsoros tükrök is, amiknél a tükör mögül csak finoman fejthető módon szűrődik ki némi fény.

Főleg egy ablaktalan helyiségben jön jól minden extra fényforrás



 Főleg egy ablaktalan helyiségben jön jól minden extra fényforrásExperienceInteriors / Getty Images Hungary




  • Fürdőszobában borotválkozáshoz és/vagy sminkeléshez célszerű a mosdó fölötti tükör mellett bevetni egy enyhén nagyítós kozmetikai tükröt, amelyben jobban láthatóvá válnak az apróbb részletek is, így precízebb hatásban bízhatunk a segítségével.
  • Egész falakat tudunk tükörrel borítani. Persze mérlegelni kell a helyiség és a berendezés stílusát, hogy illik-e hozzá a hatalmas fémes felület, de az biztos, hogy drasztikusan megnöveli a térérzetet, optikailag hozzátesz még egy helyiséget, és változatos formában elérhető. Ennek kihasználásával pedig kiváló dekorációs felületet nyerünk, amiből csodás végeredmény hozható ki.

Növeli a teret és a fényt



 Növeli a teret és a fénytTom Merton / Getty Images Hungary




  • Egyszerűbb kivitelezési módja, de praktikusságában még a pusztán díszítő funkciójú tükörfalat is überelni tudja az elhúzható tükörajtós gardróbszekrény. Persze a dekoráló funkció korlátozottabb az elérhető kínálat függvényében, de saját tervek alapján gyártatott változattal bármilyen dizájn megvalósulhat.

Optikailag megduplázza a teret, még akkor is, ha kifejezetten az ággyal szemben nem ajánlják a tükröt



 Optikailag megduplázza a teret, még akkor is, ha kifejezetten az ággyal szemben nem ajánlják a tükrötJohn Keeble / Getty Images Hungary




  • Hosszú folyosón, keskeny előszobában a folyosó végére helyezve jelentősen meghosszabbítja a teret, oldalsó falra téve szélesíti, de oda érdemes keret nélkül vagy nagyon vékony keretben felhelyezni, hogy az ne legyen feltűnő, és a szoba szélességéből se vegyen el értékes centiket.

Így viszont inkább ne:

  • A bejárattal közvetlenül szembe nem jó ötlet tükröt elhelyezni, tudjuk úgyis, mikor érünk haza, akkor is, ha nem látjuk rögtön. Mondjuk, a heti bevásárlásból vagy egy jól sikerült buliból hazaérve, ha ez a látvány fogad, legszívesebben vissza is fordulnánk. Egyébként ezt az elhelyezést a feng shui is ellenzi, de ott a fő érv az, hogy a beáramló pozitív energiákat ne verje vissza és tessékelje rögtön ki a lakásból a tükör.
  • Hasonló okoknál fogva a hálószobában sem ajánlatos az ággyal szemben tükröt elhelyezni, hacsak nincs vele valami kifejezett szándék… Mindenesetre egyesek egyáltalán nem javasolják, hogy a hálószobában tükröt tartsunk. Mások, a megengedőbbek azt tanácsolják, inkább legyen az ágy mellett vagy a fejtámla fölött, mint azzal szemben.
  • Sokan megpróbálták már a plafont is kisebb-nagyobb mértékben tükörrel burkolni, értjük a szándékot, de nem ajánljuk, nem szokott igazán jól elsülni.

Ha ez nem az Elvarázsolt Kastély, akkor azt mondanám: a kevesebb több!



 Ha ez nem az Elvarázsolt Kastély, akkor azt mondanám: a kevesebb több!Vostok / Getty Images Hungary




  • A konyhába sem praktikus tükröt tenni, mert egy igénybe vett konyhában annak tisztán tartása szinte lehetetlen, vagy annyi munkával jár, hogy a végén inkább a főzésről szokik le az ember.