JOGOS OTTHON INGATLANIRODA ! INGATLAN KINÁLAT NYIREGYHÁZÁN ÉS VONZÁS KÖRZETÉBEN !

Babaváró támogatás

Ingatlanközvetitő iroda Nyiregyházán, profi szakértelemmel. Ingatlan közvetités Nyíregyháza és környékén. Ingatlanok egy helyen, komplex szolgáltatással!

 

Megemelik a Babaváró hitel összegét

2024. januárjától a kamatmentes kölcsön maximális összege 11 millió forintra emelkedik. Jelenleg az igényelhető összeg nem haladhatja meg a 10 millió forintot.

Ehhez kapcsolódóan megemelik a kölcsön törlesztőrészletére érvényes felső korlátot 50 ezer forintról 51 ezer forintra. Ez teljesen érthető, hiszen a 11 millió forintos kölcsönösszegre fizetendő induló havi törlesztőrészlet 20 éves futamidő esetén 50 417 forint lenne.

Szigorítják az életkori szabályokat

A Babaváró hitelt csak házaspárok vehetik fel, ráadásul a pár hölgy tagja igényléskor nem tölthette be a 41. életévét. Ezt a szabályt 2024-től szigorítják: a pár akkor lehet jogosult a támogatásra, ha a hölgy nem töltötte be igényléskor a 30. életévét.

Jó tudni

A 2024-es évben azonban lesz egy átmeneti időszak: a régi szabályok lesznek érvényben abban az esetben, ha a hölgy igényléskor már terhes. (A magzat betöltötte a várandósság 12. hetét.) Vagyis a jövő évben még a 41 éves korhatár lesz érvényes a hölgyekre akkor, ha a házaspár már babát vár.

További érdekesség, hogy eltörlik a Babaváró igénylési határidejét. Tavaly év végén 2024. év végéig hosszabbították meg a Babaváró felvételének határidejét, az új jogszabály azonban eltörli ezt a végső határidőt.

Változik a kamattámogatás összege és a büntetés mértéke

Nekünk nem szükséges kamatot fizetnünk a kölcsön után, ugyanakkor az állam kamattámogatást fizet, melynek mértéke az 5 éves futamidejű állampapírhozamoktól függ. Ennek a kamattámogatásnak a mértékét csökkenti az állam a jövő évtől igényelt hitelekre. Ezzel a lépéssel egy augusztusi igénylés esetén az induló kamattámogatás összege 12,12%-ról 10,44%-ra mérséklődne.

Mi nem fizetünk kamatot, mégis lényeges lehet a kamattámogatás számunkra. Méghozzá akkor, ha valami miatt elveszítenénk a kamattámogatást és az addig kapott kedvezményt vissza kellene fizetnünk. Mikor kerülhet erre sor?

  • Ha nem születne a futamidő első 5 évében gyermekünk.
  • Ha elválnánk az első 5 évben mielőtt gyermekünk születne.
  • Ha külföldre költöznénk a kölcsön futamideje alatt.
  • Ha a támogatásra jogosító kiskorú gyermekünket már nem mi nevelnénk.

Alapvetően tehát jó hír a támogatás mérséklése: ha baj van kevesebbet kellene visszafizetnünk. Van azonban olyan változtatás is, ami ezt felülírja. A kamattámogatás helyett ugyanis büntetésként a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt értékét kell rendeznünk az állam felé. Illetve a kamattámogatás és az alapkamattal számolt büntetés közül a nagyobbat kellene rendeznünk.

Ez azt jelenti a korábbi példa alapján, hogy a 12,12%-os kamattámogatás helyett még emelkedne is a büntetés 16%-ra. (Az alapkamat aktuális értéke 13%, ennek csökkenésével természetesen a büntetés is mérséklődne.)