Háromszoros különbség az újépítésű lakások árában 2751. oldal

Háromszoros különbség az újépítésű lakások árában

2020-10-27 15:34:49

Háromszoros különbség az újépítésű lakások árában


A magas négyzetméterárak ellenére október első három hetében 40 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés az újépítésű ingatlanok iránt, mint egy évvel korábban. Balogh Lászlót kérdeztük az újépítésű lakások országos szintű árváltozásáról, a kínálat alakulásáról és a kedvezményes áfakulcs visszaállításáról.


Újépítésű ingatlanok

A járvány hatására az újépítésű lakások drágulásának üteme érezhetően lelassult. Budapesten 2019 októberében 810 ezer forint körül ingadozott az átlagos négyzetméterár, mely idén októberben 880 ezer forintra emelkedett. Egy év alatt tehát már kevesebb mint 10 százalékos drágulás bontakozott ki – világított rá Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Január elején azoknak az ingatlanoknak ugrott meg jobban az ára, melyek már a 27 százalékos áfa-kulccsal indultak. Bár ezen projekteknek az aránya meglehetősen alacsony volt. Sok kivitelező ugyanis nem indított el új építkezést, hiszen egymillió forint feletti átlagos négyzetméterárak mellett félő volt, hogy nem lesz elegendő fizetőképes kereslet.

A főváros legdrágább és a legolcsóbb kerületei

2020 október közepén az V. kerületben voltak a legdrágábbak az újépítésű lakások, melyek átlagos négyzetméterára 1,69 millió forint körül mozgott. A második legdrágább a XII. kerület volt, ahol 1,56 millió forintot kellett fizetni négyzetméterenként.

A dobogó harmadik fokát pedig az I. kerület szerezte meg a maga 1,31 millió forintos átlagos négyzetméterárával.

A járvány és a borúsabb gazdasági kilátások a legdrágább kerületekben erőteljesebben éreztették a hatásukat. Februárban ugyanis az V. kerületben 1,8 millió forintot, a XII. kerületben 1,62 millió forintot kellett még fizetni az újépítésű lakások négyzetméteréért.

A legolcsóbb újépítésű otthonokat a XXIII. kerületben lehetett megvásárolni 549 ezer forintos átlagos négyzetméteráron. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az V. kerületben átlagosan háromszor annyit kellett fizetni egy újépítésű ingatlanért, mint a XXIII. kerületben.

A XXIII. kerület után a XVIII. és a XXI. kerületben lehetett legolcsóbban újépítésű ingatlanhoz jutni. Előbbi esetében 565 ezer forint, utóbbi esetében 643 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Országos lista

Országos szinten Budapest után Kecskeméten, Debrecenben és Székesfehérváron a legdrágábbak az újépítésű lakások és házak, melyek átlagos négyzetméterára rendre 648, 631 és 605 ezer forint körül mozognak. A legolcsóbb városok közé pedig Szombathely, Miskolc és Nyíregyháza tartozik, ahol a négyzetméterárak 491, 429 és 395 ezer forintot tesznek ki.

Újépítésű ingatlanok iránti kereslet

A 21. héten megnőtt az érdeklődés az újépítésű ingatlanok iránt. A prímet a sorházak, a korszerű családi házak és a zöld övezeti ingatlanok vitték.

Ezt követően augusztus végétől indult meg egy újabb jelentősebb érdeklődési hullám az újépítésű otthonok iránt – fejtette ki Balogh László. Október első három hetében 40 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés, mint egy évvel korábban. Ezúttal is döntően a házak iránt nőtt a meg kereslet. Bőven lenne tehát felvevőpiaca az 5 százalékos áfa-kulcs mellett épülő ingatlanoknak.

Kedvezményes 5 százalékos áfakulcs visszavezetése

2019-ben több mint 21 ezer újépítésű lakást adtak át, ami háromszor magasabb a 2015-ben látott szintnél. A kedvezményes 5 százalékos áfakulcs visszavezetésének köszönhetően Balogh László várakozásai alapján 2021-ben és 2022-ben évente átlagosan 20-25 ezerre nőhet az átadott újépítésű ingatlanok száma. Budapesten éves szinten 8-10 ezer új lakással lehet majd számolni.

A rozsdaövezeti program újragondolása is indokolt, hiszen az új elképzelések szerint mindenre vonatkozna a kedvezményes áfa – tette hozzá Balogh.

Kínálat bővülése és az árdinamika

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint, ha az újépítésű ingatlanok árai normalizálódnak, akkor a használtlakások árai is visszarendeződhetnek. Az újlakások árváltozása azonban csak kismértékben tudja mérsékelni a használt lakások árát, miután az összes eladásra kínált ingatlan mindössze 6 százalékát teszik ki az értékesítés alatt lévő újépítésű ingatlanok. Jelenleg országos szinten nagyságrendileg 148 ezer eladó ingatlanhirdetés érhető el az ingtlan.com oldalon, melyből alig több mint 6 ezer az újépítésű..